How to eat better
Mängden fytokemikalier skjuter i höjden när vi skär eller river sönder ett salladsblad. Då detta utsöndrar dessa ämnen som en del utav sitt naturliga försvar mot yttre skador. Om vi lägger strimlade eller rivna salladsblad i en försluten behållare i kylen över natten så kan polyfenolhalten öka med femtio procent. Undrar om det funkar på mixade oxå?! Jag har nämligen dille på att göra all sköns pesto just nu. :P
Fytonutrienterna i bär är värmeresistenta, vilket innebär att mängden antioxidanter ökar när vi tillagar dom. Låt dina blåbär sjuda i tre minuter till en smaskig kompott för att dubbla halten utav antioxidanter. Då blir det till att kasta ner lite blåbär i gröten medans jag gör den istället för ovanpå när den är klar. Man kanske skulle köpa boken som jag provläser lite ur för mer information och tips och tricks. Man lär så länge man lever. ;)
Köpte jue hem torkad vattenmelon härom dagen. Fanns även andra torkade frukter. Så nu så ska jag försöka mig på att göra det själv och se hur det går. Först ut i morgon så blir det apelsin som testas. Låg temperatur i ugnen under ex antal timmar så har jag förhoppningsvis mitt lördagsgodis redo sen. Och det ska då tydligen innehålla sextio till sjuttio procent mer polyfenoler än färska skivor. Uppdatring kommer på min insta!!
Ett tips: Ställ champinjoner i fönstret i en timme eller två så ökar D-vitaminhalten hundrafalt.