Måste bara testas

                                 image2911 
Polenta är det italienska namnet för majs. Polenta är ett grovt gult majsjöl fritt från gluten. Traditionellt kallas även den norditalienska tjocka majsgröten eller majsmjölet för polenta.
Majsmannagryn, polenta, framställs genom krossning av hela majskornet och innehåller mycket fibrer, sammansatta kolhydrater och mineraler samt en del omättade fettsyror, proteiner, aminosyror och vitaminer. Detta kokas till en fast gröt som får stelna. Sedan är det bara att skära polentan i bitar och steka eller grilla. Polenta används framförallt till gröt, puddingar och bröd.
I det antika Rom hade man också en gröt eller velling, gjord av hirs eller spelt och senare av vete. Den kallades polentum och var soldaternas standardföda. I många italienska kök finns alltid kokt kall polenta klar att anrättta. Den värms sedan i ugn, steks i olja eller läggs tärnad direkt i grytor. Polenta överhälld med mustig tomat- eller köttsås är en klassiker och polentapuckar med olika smaksättningar är också mycket gott.

Brödet jag bakade var jue av majsmjöl... Nu tänker jag prova detta med majsgryn oxå och göra gröt bland annat... *L* Ja bara att jag har varit och shoppat denna polentan då förstås... Igår gick jag raka (någorlunda... hade jue tränat ben) vägen hem från gymet för det regnade som 17 och det sa chip chip i mina skor sen promenixen innan... :P

Kommentarer:

1 BiLLe:

stekt polenta, mumsmums!

2 Susanne:

BiLLe - Har aldrig testat det... *L* Men galen i majs som jag är i alla dess former så tror jag det går hem här... ;)

3 Jossan:

Spännade att göra gröt av det..hmm undra hur det smakar med äggvitan!?=)

4 Susanne:

Jossan - Ska bli spännande att testa... *L* Tror att det kommer att smaka mumma jag! :P

5 Ebba:

Åh, äntligen är du tillbaka =) Haha. Du får återkomma med resultatet av gröten när du har testat!

6 Susanne:

Ebba - Yes! *S* Å du hinner nog bli trött på mig å alla mina upptåg snart ska du se... ;) Men rapport kommer direkt jag har exprimenterat i köket igen! :P

7 Susanna:

Min frukost bestod bland annat av polentagröt en period då jag utredde om jag var glutenintolerant eller ej, och det blev riktigt god gröt av det! Lite för god nästan, så den innehåller nog ett gäng snabba kolhydrater :)

8 Susanne:

Susanna - Det är 72 gram kolhydrater på 100 gram i det hela... *L* Men hur snabba dom är är frågan... Min mage är jue lite bråkig med mig så då kanske denna gröten blir extra snäll med den... Majs i alla dess former diggar jag jue så detta lär åka in... :P

Kommentera här: